1. Home
 2. O nama
 3. Historija

Historija

Istražite naš rast od našeg osnivanja 2009. Postigli smo neke ključne prekretnice i napredovali širom svijeta više nego što smo ikada mogli zamisliti.

Međunarodna historija

 1. Početak

  Peter Vandor osnovao je Social Impact Award s ciljem da otkrije postoji li u Austriji nekakva društvena preduzetnička scena. Njegova potraga bila je uspješna – prva nagrada ikad dodijeljena je Projektu-E, strukovnoj školi za siročad u Etiopiji.

 2. Prva širenja

  Social Impact Award pravi svoje prve korake izvan Austrije. Zahvaljujući inovativnom modelu licenciranja i podršci Impact Hub Praga i Ropota, program se širi u Češku Republiku i Rumuniju.

 3. Širenje SIA

  SIA je sada aktivan u 10 zemalja diljem Europe i podržava preko 4000 društvenih preduzetnika. Bivši dobitnik nagrade SIA-e, Jakob Detering, preuzima ulogu izvršnog direktora i ubrzava razvoj inkubacijske i zajedničke faze programa.

 4. Prvi SIA Samit

  Prvi SIA samit održava se u Beču i okuplja pobjednike inkubacija širom svijeta.

 5. Globalno prisustvo

  SIA je sada aktivan u 20 zemalja u Europi, Africi i Aziji, te doseže više od 6000 mladih društvenih preduzetnika. Inkubacija je preoblikovana kako bi se povećao fokus na mentorski rad i prototipiranje.

 6. Otpornost u vremenima pandemije

  COVID-19 pogađa svijet. SIA digitalizira cijeli program i pomaže hiljadama mladih društvenih preduzetnika da stave društvenu inovaciju u srce oporavka nakon pandemije.

 7. Novo normalno

  Kako se ograničenja uzrokovana COVID-19 ublažavaju, SIA okupljanja se polako vraćaju uživo širom svijeta. SIA uspješno proširuje program na četiri nove zemlje: Demokratsku Republiku Kongo, Njemačku, Sloveniju i Ukrajinu, te postiže neviđene brojeve utjecaja lansiranjem različitih novih formata.

 8. Godina tranformacije

  SIA prihvaća hibridni pristup širom svijeta i uspješno provodi 18 programa u vremenima rata, sukoba i krize. 160 pobjednika i bivših sudionika okupljaju se u Beču, Austrija, za SIA Summit, prvi otkako je počela pandemija i najveći Summit u povijesti SIA-e.

Lokalna historija

 1. SIA dolazi u Bosnu i Hercegovinu

  Fondacija za nove komunikacije Dokukino u saradnji sa Erste fondacijom, Bečkim univerzitetom za biznis i ekonomiju, Impact HUB-om Beč, Fondacijom Mozaik, Networks-om, SIA Srbija, Američkom privrednom komorom u BiH, Coca Colom Hellenic i ostalim partnerima realizuje Nagradu za društvene promjene (Social Impact Award) 2016. u Bosni i Hercegovini

 2. Fondacija Mozaik preuzima SIA program u Bosni i Hercegovini

  Fondacija Mozaik 2019. godine preuzima licencu za Social Impact Award u Bosni i Hercegovini, te uz podršku Sparkasse banke omogućava mladima nastavak programa.

 3. SIA BiH se prilagođava svim uslovima

  Nakon uspješne prve godine programa, 2020. godine već novi izazov, COVID. SIA BiH se uspješno prilagodila svim izazovima i uz pomoć SIA International, otvorila mladima nove kanale i mogućnosti za učenje, razvoj preduzetničkih vještina i društvenih biznisa. Tako je ostalo do danas.

Naš tim

Naš tim neumorno radi na poboljšanju kvaliteta programa i produbljivanju njegovog uticaja.

Meet the team

Zašto postojimo

Sav naš rad i strateške odluke su vođeni snažnom vizijom i misijom.

Zašto postojimo

Naš uticaj

Od 2009. godine, SIA je utjecala na hiljade mladih agenata promjena u više od 25 zemalja.

Saznaj više