1. Home
  2. Naše priče
  3. Ljetno zagrijavanje

Ljetno zagrijavanje

Prošlo je skoro dva mjeseca otkako je žiri Nagrade za društvene promjene (SIA) odabrao sedam finalista koji se nadmeću za tri glavne nagrade od po 2.000 EUR inicijalnog kapitala za pokretanje biznisa i put u Beč […]

Prošlo je skoro dva mjeseca otkako je žiri Nagrade za društvene promjene (SIA) odabrao sedam finalista koji se nadmeću za tri glavne nagrade od po 2.000 EUR inicijalnog kapitala za pokretanje biznisa i put u Beč na SIA Europe Summit 2016.

Tokom intenzivne inkubacije proteklih nekoliko sedmica naši finalisti imali su priliku da od eminentnih stručnjaka i eksperticaa saznaju više o biznis planu (Sparkasse Bank), pravnoj regulativi (Petošević), neprofitnom marketingu (AmCham BIH), poslovnim i marketing planovima (Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu), te društvenim mrežama i online kampanji (Fondacija Dokukino).

SIA-inkubacija

Sigurni smo da su svi timovi spremni za septembarsko finale ovogodišnjeg procesa, kada će se održati javno online glasanje i proglašenje pobjednika na osnovu konačnih glasova članova žirija, a u međuvremenu iskoristićemo priliku da vam ukratko predstavimo ideju budućih društvenih biznisa:

BCBicycles
Sarajevo

BCBicycles je startup biznis čija je osnovna djelatnost razvoj i proizvodnja pametnih električnih bicikala, koja kao prevozno sredstvo čuvaju okoliš i štede vrijeme i energiju. Pored toga BCBicycles tim bavi se unapređenjem novih tehnologija za primjenu u gradskom biciklizmu sa ciljem da se biciklistima olakšaju svakodnevna putovanja od kuće do posla i nazad, kao i pružanjem usluga iz oblasti biciklizma i tehnologija primjenjivih u urbanom biciklizmu B2B i B2C klijentima.

Omladinski hostel Abrašević
Mostar

Ideja za ovaj biznis je nastala iz potrebe studenata za jeftinijim smještajem, kvalitetnom uslugom i zdravom prehranom. Omladinski hostel baviće se promicanjem kulture i saradnje između studenata i omogućavati njihovo zapošljavanje. Kao dio Omladinskog kulturnog centra Abrašević hostel će studentima i gostima omogućiti da uživaju ili budu dijelom kulturnih događanja u Mostaru. Hrana za hostel će se obezbjeđivati od lokalnih proizvođača organske hrane, što doprinosi njihovoj promociji i zdravom životu studenata.

Parking Solutions
Sarajevo

Ideja za Parking Solutions je da služi kao dodatak i dopuna postojećem sistemu parkinga u Bosni i Hercegovini i doprinosi drastičnom smanjenju nepravilno parkiranih vozila u gradu. Osnovni elementi ovog unaprijeđenja predstavljaju tzv. vidljivi, login-logout sistem, te svi popratni dodaci. U login-logout sistem spada rješen sistem ulaza, izlaza i plaćanja parkinga kroz aplikaciju na smartphonu, koja će sadržati jedinstveni QR kod. Popratna oprema bi obuhvatala sistem rezervacije parkinga, biranja mjesta, te navigiranja do najbližeg parkinga sa slobodnim mjestom.

SIA BIH kolaž